Hrachová kaše
Hrachová kaše patří mezi klasiku, na kterou se v dnešní době celkem zapomíná. Luštěniny prostě nejsou moc v kurzy, přitom obsahují mnoho vitamínů a minerálů. Navíc chutnají skvěle, což se taky potvrzuje u hrachové kaše. Kaše se může ze žlutého i zeleného hrachu podle toho, jaký máte.
Ingredience:400 g hrachu (zeleného či žlutého)
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
majoránka
pepř, sůl
3 stroužky česneku
2 cibule
olej
párky, klobásy, uzené maso,...
chleba, sterilované okurky
1. Hrách propereme, odstraníme škaredé kousky hrachu a necháme odležet v dostatečném množství vody přes noc.
2. Na druhý den slijeme vodu, přidáme novou a dáme hrách vařit v papiňáku nebo pod pokličkou. K tomu ještě přidáme bobkový list, nové koření a trošku majoránky. Nepřidáváme ale sůl. Vaříme do měkka.
3. Mezitím nakrájíme cibuli a osmažíme ji na rozpáleném oleji. Také můžeme připravit i nějakou uzeninu, ale ať nakonec není studená.
4. Po uvaření slijeme přebytečnou vodu, přidáme sůl, pepř a špetku majoránky a promícháme.
5. Po chvilce ponorným mixérem hrách rozmixujeme na kaši. Přimícháme trošku slité vody a prolisovaný česnek a pořádně promícháme. (Můžeme také rovnou mixovat hrách s česnekem a až poté přimíchat vodu).
6. Hrachovou kaši ještě dochutíme a podáváme s osmaženou cibulkou, párkem, chlebem a okurkou.
Pokud chcete mít kaši bez nadýmání, musíte ji dokonale rozmixovat a poté jíst pomalu.
Pokud držíte dietu a chcete si připravit dietní pokrm, vyberte si dietní uzeninu a cibuli smažte téměř bez oleje.