Dukátové buchtičky

dukátové buchtičky

Dukátové buchtičky patří mezi oblíbené sladké pokrmy, které se připravují se šodó, vanilkovým krémem, pudingem nebo jiným krémem. Ve všech případech se jedná o skvělý oběd, který je rychlý a velmi snadný.

Ingredience:

Těsto: 250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
špetka soli
trošku nastrouhané kůry z citronu
2 žloutky
60 g másla
4 lžíce cukru
300 ml mléka
25 g čerstvého droždí
Vanilkový krém: 750 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink, 80 g cukru, 2 lžíce rumu
Šodó: 500 ml bílého vína, 1 celá skořice, 4 hřebíčky, citronová kůra, 4 lžíce cukru, 4 vejce, lžíce hladké mouky
Žloutkový krém: 750 ml mléka, 60 g cukru, vanilkový cukr, 6 žloutků, 2 lžíce rumu
Puding: 750 ml mléka, 1 vanilkový puding, 80 g cukru
Pekáček

Postup:

1. Nejprve připravíme kvásek z vlažného mléka, cukru a rozdrobeného droždí, který necháme chvíli vykynout.
2. Ve větší míse smícháme hladkou a polohrubou mouku, přidáme vanilkový cukr, sůl, strouhanou kůru a promícháme. Přidáme pak také žloutky, roztopené máslo a vykynutý kvásek.
3. Těsto pořádně zpracujeme, v případě potřeby přisypeme mouku.
4. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout na 45 minut.
5. Poté vymažeme plech či pekáč máslem.
6. Vytváříme malé buchtičky, kuličky nebo uděláme válečky, které nakrájíme na 1 - 2 centimetrové kousky. Pokládáme je vedle sebe.
7. Buchtičky ještě potřeme roztopeným máslem a necháme asi čtvrt hodiny kynout.
8. Poté je vložíme do rozehřáté trouby na 180 °C a pečeme kolem 22 minut.
9. Následně podáváme buchtičky s vybraným krémem. Nejlepší je, aby krém byl horký nebo teplý.

Vanilkový krém: uvaříme mléko (600 ml) s polovinou cukru a vanilkovým cukrem, jakmile začne vařit, přidáme rozmíchaný pudink v prášku se zbytkem mléka a cukru. Za občasného míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec ochutíme rumem.

Šodó: víno s kořením dáme vařit, ale nesmí dosáhnout bodu varu, poté ho scedíme. Dále vyšleháme žloutky s cukrem a přimícháme mouku. Postupně ke směsi přiléváme i svařené víno, které je již trošku studenější. Promícháme a opět dáme vařit, dokud směs nezhoustne. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a můžeme podávat.

Žloutkový krém: uvaříme mléko s vanilkovým cukrem a dvěma lžícemi cukru. Po uvaření odstavíme. Po čtvrt hodině utřeme žloutky s cukrem a přimícháme polovinu horkého mléka. Druhou část mléka dáme opět vařit, teplotu stáhneme a po chvíli k ní přimícháme rovněž žloutkovou směs s mlékem. Na mírném ohni vaříme za neustálého míchání asi 10 minut do zhoustnutí, ale směs se nesmí vařit, aby se žloutky nesrazily. Na konci ochutíme rumem.

Puding: uvaříme mléko (600 ml) společně s polovinou cukru, jakmile začne vařit, přimícháme směs pudinku, zbytku mléka a cukru. Vaříme za občasného míchání několik minut, dokud pudink nezhoustne.

Podívejte se rovněž na kynuté buchty s náplní. Chutnají velice dobře.