Výborný cuketový chléb

cuketovychleb

Netušíte-li co udělat s cuketou, vsaďte na cuketový chléb. Rozplývá se na jazyku a na výrobu je chléb opravdu jednoduchý. Tak ho vyzkoušejte, ať můžete zužitkovat nadúrodu cuket. Tento recept zvládne naprosto každý.

Ingredience:

1 - 2 cukety (350 g)
450 g hladké mouky
100 g kukuřičné mouky
2 lžíce oleje
50 ml mléka
1/2 kostky čerstvého droždí
1 kávová lžička cukru
1 kávová lžička soli
špetka kmínu
voda, mouka podle potřeby
olej

Postup:

1. Cuketu pořádně omyjeme a nastrouháme na hrubé straně struhadla i se slupkou.
2. Smícháme oba typy mouk, přidáme sůl a kmín, vzápětí promícháme.
3. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí a to zalijeme teplým mlékem. Též přidáme i lžičku cukru.
4. Necháme kvásek vykynout, poté přidáme nastrouhanou cuketu i s vodou, olej a těsto pořádně prohněteme.
5. V případě potřeby přidáme trošku vody nebo hladké mouky. Těsto musí být dokonale propracované a nesmí se lepit ke stěnám mísy.
6. Pak těsto trochu posypeme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout 45 minut.
7. Dále těsto prohněteme na pomoučněném vále a znova dáme kynout a to asi na půl hodiny.
8. Buď formu na chleba vymažeme a vysypeme moukou, nebo vymažeme máslem plech.
9. Těsto propracujeme a upravíme tvar buď do formy, anebo oválný na plech.
10. Necháme ještě chvíli kynout a pomašlujeme povrch olejem.
11. Zapneme troubu na 200 stupňů a pečeme kolem 45 minut.
12. Po vychladnutí cuketový chléb podáváme.

Těsto lze také připravit v pekárně. Domácí pekárna ho krásně prohněte a pak se upeče v základním programu s propečenou kůrkou. Chleba z pekárny nebo z trouby je opravdu vynikající.

Jedná se o zajímavý pokrm, který stojí za upečení hlavně v sezóně, kdy je tato zelenina levná, nebo vám vyroste na zahradě. Následně s ním pokračujte jako s jakýmkoli jiným chlebem. Chutná samotný nebo třeba s máslem a sýrem či šunkou.