Croissant recept

croissant

Croissanty jsou velmi dobré, proto si je klidně můžete udělat doma, protože ty v obchodech často stojí za starou belu. Ale samozřejmě jsou výjimky.
Velmi dobré byly na severu Itálie, byly tak lahodné, ale to je trošku daleko na běžný nákup na snídani.
Řešením je udělat si je doma. Recept je totiž jednoduchý a nemusíte pro ně nikam létat.

Ingredience:

500 g hladké mouky
2 vejce nebo 4 žloutky
1/2 kostky droždí
50 g cukru
špetka soli
300 g másla
300 ml mléka
vejce na potření
hladká mouka

Postup:

Připravíme si kvásek z poloviny teplého mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí.
Smícháme prosátou mouku s cukrem a solí.
Dále přidáme vykynutý kvásek, vejce, 50 g másla a zbytek mléka. Vypracujeme v tuhé těsto, zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho odpočinout do lednice alespoň na 12 hodin.
Na druhý den pracujeme rychle a těsto i máslo musejí být studené.
Rozválíme studené těsto do obdélníku, na něj dáme studené máslo, na které nasypeme trošku mouku. Máslo vyválíme na 2/3 těsta.
Másla položíme na okraj těsta, přeložíme ho těstem bez másla. Vyválíme a ještě jednou přeložíme. Těsto zabalíme do fólie (můžeme ho ještě přeložit, pokud bude příliš velké) a dáme ho na půl hodiny do lednice.
Poté těsto opět rozválíme a přeložíme. Postup několikrát opakujeme. Těsto rozdělíme na čtyři bochníčky, kdy každý rozválíme do kruhu. Tvoříme croissanty stejným postupem jako rohlíky.
Každou placku rozdělíme na 8 trojúhelníků, a stáčením těsta a natahováním špičky vytvarujeme croissant.
Pokud chceme, můžeme do něj dát nějakou náplň (marmeláda, nutella, sýr,...).
Croissanty dáme na plech a necháme půl hodiny kynout. Potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C necelých 20 minut.
Velmi dobré jsou ještě teplé.