Recept na bezinkový sirup

bezinky

Na konci jara a na počátku léto je ten nejlepší čas, abyste si připravili sirup z květů černého bezu. Bude se vám hodit, pokud vás bude trápit nachlazení, kašel, rýma, problémy s ledvinami, ale i jen tak na osvěžující nápoj. Černý bez obsahuje mnoho vitamínů - C, A, vitamíny skupiny B, dále rutin, omega-3 a mnoha dalších látek. Vždy záleží na tom, jestli se jedná o květy nebo plody.

Příprava bezového sirupu je velmi snadná. Důležité je nasbírat včas květenství, sbírat je potřeba za slunečného dne na konci května nebo začátkem června a pak je doma opláchnout. Nedoporučuje se sbírat květy po dešti.

Ingredience:

30 bezinkových květů
2 litry vody
5 chemicky neošetřených citronů
2 kg cukru (může být i třtinový)
20 g kyseliny citronové (není nutná)

nádobí a potřeby
Postup:

1. Květy omyjeme, ať se zbavíme pylu a malých broučků.
2. Dáme vařit vodu, potom ji odstavíme a dáme vychladnout. Poté ponoříme do vody květy a dáme na den louhovat. Přidáme 1 nakrájený citron na plátky.
3. Pak slijeme vodu přes sítko nebo gázu, přidáme cukr, šťávu ze 4 citronů a kyselinu citronovou.
4. Za stálého míchání vaříme na menší teplotě, aby se rozpustil cukr.
5. Pěnu, která se objeví, sesbíráme.
6. Až se cukr rozpustí, odstavíme a necháme skoro vychladnout.
7. Téměř vychladlým sirupem plníme čisté a vysušené skleničky.
8. Bezinkový sirup můžeme standardním způsobem zavařit nebo jej nezavařujeme.



❤️ Získejte levně nové kuchařky od Jany Florentýny Zatloukalové (Kuchařka pro dceru)


❤️ Pořiďte si novou knihu od Těhotnýho kuchaře levně