Smažený lilek s bylinkami

smažený lilek

V letní sezóně můžeme oblíbený lilek (baklažán)připravit připravit jako smažený, grilovaný, zapečený nebo jakou část různých směsí s masem či zeleninou nebo koláče.
Lilek obsahuje vitamín A, C a vitamíny skupiny B, dále minerály draslík, hořčík, železo, mangan a zinek. Také je považován za přírodní afrodiziakum.

Ingredience:

lilky
sůl
bylinky - pažitka, petrželka,...
hladká mouka
vejce
strouhanka (klidně i kukuřičná)

Postup:

1. Lilky pořádně omyjeme a oloupeme. Pokud nechceme, nemusíme je loupat.
2. Nakrájíme je podélné na plátky 1 - 1,5 cm silné.
3. Plátky posypeme solí, necháme vypotit asi 30 minut a poté setřeme ubrouskem vypocenou vodu.
4. Dále plátky obalíme v trojobalu - mouce, vajíčku smíchaném se solí a nasekanými bylinkami a strouhance.
5. Na rozpáleném oleji osmažíme z obou stran lilky dozlatova.
Smažené lilky podáváme s brambory a salátem.