Lahodné lasagne s mletým masem

lasagne s mletým masem recept

Lasagne patří mezi oblíbené pokrmy, které mají svůj původ stejně jako pizza v Itálii. Připravit doma lasagne není nic těžkého, zvládne to naprosto každý. Sice to ze začátku vypadá, že postup je trochu složitější, ale opravdu to tak není.

Základem dobrých lasagní jsou těstovinové pláty z tvrdé pšenice (lasagne), bešamel (omáčka) a hlavní složka (maso, špenát, houby, cukety atd.). S těmito složkami vytvoříte chutné lasagne.

Postup je vždy stejný, střídáte různé vrstvy, díky kterým vytvoříte lahodný pokrm. Mezi nejoblíbenější recept patří lasagne s mletým masem, které chutnají výborně. Tak je vyzkoušejte.

Ingredience:

1 - 2 balíčky lasagní (celkem 500 g)
Masové ragú:
500 g mletého masa (hovězí nebo mix hovězího a vepřového)
1 cibule
3 stroužky česneku
konzerva krájených rajčat
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř, muškátový ořech
150 g sýru (Eidam, Gouda nebo Parmezán)
Bešamel:
40 g másla
600 ml mléka
4 lžíce hladké mouky
sůl, pepř, bobkový list, hřebíček muškátový ořech

Postup:

1. Cibuli a česnek oloupeme, následně je nakrájíme na drobno.
2. Na pánvi rozpálíme olej, na kterém osmažíme nejprve cibuli a pak česnek.
3. Poté přidáme mleté maso, které pomocí vařečky rozdělíme na menší kousky a orestujeme. Podle potřeby ho trošku osolíme a opepříme.
4. Pak přilijeme krájená rajčata z konzervy, promícháme a několik minut vaříme. Podle potřeby přidáme trošku vody nebo nejlépe vývaru.
5. Připravíme bešamel: do hrnce nebo rendlíku nalijeme mléko, přidáme jeden hřebíček a bobkový list. Postupně přivedeme k varu.
6. V dalším rendlíku připravíme jíšku: rozpustíme v hrnci máslo, na kterém osmažíme mouku, to za stálého míchání chvilku smažíme.
7. Potom k jíšce přilijeme trošku mléka (vyjmeme bobkový list a hřebíček) za stálého míchání ji rozpustíme. Pak přilijeme zbytek mléka a chvíli vaříme. Osolíme a opepříme a nato přidáme trošku strouhaného muškátového oříšku.
8. Sýr nastrouháme na struhadle.

Vyzkoušejte domácí langoše z kynutého těsta. Recept je velice snadný.

9. Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme máslem a na dno vyskládáme vrstvu lasagní.
10. Poté přidáme naběračkou masovou směs, kterou rovnoměrně rozprostřeme na lasagne, přidáme trošku omáčky a lehce posypeme strouhaným sýrem. Dále pokračujeme lasagnemi, masovou vrstvou, bešamelem a sýrem, dokud nezaplníme pekáček nebo mísu nebo dokud máme nějaké suroviny. Jako předposlední vrstva by měly lasagne, které zalijeme omáčkou (bešamelová omáčka by je měla dokonale měla zalít) a pak je posypeme strouhaným sýrem.
11. Lasagne by měly být ponořeny v bešamelu, aby lasagne změkly a nebyly tvrdé.
12. Troubu předehřejeme na 180 °C (elektrická) nebo 160 °C (plynová), kde je pečeme zhruba 30 - 45 minut. Hotové lasagne poznáme podle toho, že povrch se sýrem bude zlatý. Povrch nesmí být ale spálený (v případě potřeby je přikryjeme alobalem).
13. Po vyndání pár minut počkáme, následně je ostrým nožem nakrájíme. Podáváme se zeleninovým salátem.

Lasagne nemusíme předvařovat, během pečení v troubě jsou ponořeny v omáčce a změknou.