Česnečka - rychlá polévka s vejcem a sýrem
Česnečka je skvělá jako vyprošťovák ke zmírnění následků po dlouhé prohýřené noci. Dát si ji můžete kdykoliv, když na ni dostanete chuť. Česneková polévka je rychlá a jednoduchá na přípravu. Navíc si na ni náramně pochutnáte.
Každý zná nejspíše na vyprošťovací polévku trošku jiný recept. Někteří ji preferují s vejcem, se sýrem, se slaninou, nebo s brambory. Ať ji máte rádi tak, či tak, v danou chvíli pomůže.
Podíváme se na ověřený recept na česnečku, která je rychlá a opravdu silná. Nedá se říct, že je to klasická staročeská varianta, protože těch variací na vyprošťovací polévku je tolik, že už se nedá říct, která je ta pravá originální.
Ingredience:Těsto:
3 brambory
1 cibule
česnek podle potřeby (zhruba 8 stroužků)
1 - 2 vejce
strouhaný sýr
sádlo nebo jiný tuk
sůl, pepř
kmín
majoránka
vývar nebo voda (cca 1 litr)
krutony
1. Nejprve oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky.
2. Mezitím nakrájejte cibuli na kostičky a osmažte ji (případně se slaninou nebo uzeným) na sádle nebo oleji. Přilijte k ní vývar nebo vodu, kterou patřičně okořeňte (sůl, pepř, kmín nebo jiné koření), nebo do ní přidejte bujon. Nechejte projít varem.
3. Do polévky přidejte brambory a rozklepněte do ní vajíčka, která rychle rozmíchejte vidličkou.
4. Následně polévku dochuťte podle potřeby. Přidejte čerstvě namletý pepř, sůl a kmín. Ještě malou chvilinku vařte a přisypte jeden stroužek česneku nakrájený na plátky.
5. Polévku odstavte, teď je třeba ochutit ji majoránkou a přidat prolisovaný česnek (množství stroužků je podle potřeby).
6. Následně česnečku nachystejte do talíře. Podávejte s krutony, strouhaným sýrem a pro silnější chuť přidejte prolisovaný stroužek každému do talíře.
Jak připravit krutony?
Krutony připravíte tak, že plátky chleba nakrájíte na kostičky, které rychle osmažíte na trošce sádla nebo jiném tuku na pánvi. Můžete je rovněž upéct v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem. Krutony jsou taktéž k dostání v obchodech.
Kolik přidat česneku?
Množství česneku je u každého individuální. Záleží na tom, jak je silný a jak ho máte rádi. Správná česnečka je pořádně ostrá a silná, aby měla ty nejlepší účinky (např. na kocovinu nebo při nachlazení).
Budete potřebovat několik stroužků česneku. Pamatujte však, že když projde česnek varem, ztrácí nejen svou ostrost, ale i účinky.
Udělat ji s vývarem nebo vývaru?
Po dlouhé noci pravděpodobně nebudete mít připravený vývar, v tomto případě můžete místo vývaru použít obyčejnou vodu. Do ní stačí přidat koření, jako je pepř, kmín, sůl, bobkový list atd. Pokud raději používáte bujón (masox), udělá dobrou službu za vás. Přeci jen, asi polévce nechcete věnovat příliš hodně času.
Někteří používají přímo vodu, ve které se vařily brambory. Někteří ale tvrdí, že pak celou česnečku zkazí. Záleží tedy na vás, jak celý recept připravíte.