Pomazánkové máslo vs Unie

máslo vs. pomazánkové máslo

20.10.2012
U Soudního dvora EU Česko prohrálo spor o označení pomazánkového másla, protože neobsahuje dostatečné množství tuku a může nebohého chudáka spotřebitele mást.
Při vstupu do EU (Evropská unie) ESSR (Evropský svaz socialistických republik) nebyla našimi milovanými vyjednavači a vůdci sjednána výjimka, a tak pomazánkové máslo by mělo být násilně přejmenováno (stejně jako marmeláda (kterou tak nazývaly již naše babičky) či rum).

A mimochodem, už jste četli o tom, že se chystá zákaz pietních aktů? Prý by mohl účastníky aktu mást.
Mohli by si ho plést s jiným aktem (se*uálním?).

Jak už název říká, jedná se u pomazánkového másla o pomazánku. Tato pomazánka se začala vyrábět v roce 1977 v Liberecké mlékárně a následně kvůli její oblíbenosti začaly pomazánkové máslo vyrábět i další mlékárny. Nyní v roce 2012 jsou největšími výrobci Madeta a Choceňská mlékárna.

V médiích se v této době objevilo v diskuzích dost různých názorů o tom, co je pomazánkové máslo. Žili jsme (redakce) v představě, že každý zná rozdíl mezi máslem a pomazánkovým máslem, ale ono to tak není. Někteří lidé si myslí, že to je jen levná náhražka másla a že Unie dělá dobře.

Pomazánkové máslo prý mate

Lidé vědí, že pomazánkové máslo není náhražkou másla a to hned z několika důvodů: :-)
  • pomazánkové máslo rozpustíme a polijeme jím bramborové knedlíky,
  • pomazánkové máslo používáme na pečení cukroví, vánoček a moučníků,
  • ryby také připravujeme na pomazánkovém másle,
  • na pomazánkovém másle se smaží,
  • pomazánkové máslo se roztírá hůř než klasické máslo,
  • pomazánkové máslo nejíme z kelímku lžičkou jako mlsku.


Naopak pomazánkové máslo: :-)
  • se nepoužívá k přípravě pomazánek,
  • se neprodává v různých příchutích (křen, pažitka, šunka, Niva, česnek, cibulka, klobása,...),
  • se nemaže jen tak na pečivo,
  • není tradičním českým výrobkem.

UPOZORNĚNÍ: Pro nechápavé a pro členy Soudního dvora EU upřesňujeme, že výše uvedený výčet použití pomazánkového je ironie. Aspoň zatím nám používání ironie nebylo Unií zakázáno.

Pomazánkové máslo není máslo

Pomazánkové máslo je tradičním výrobkem, který obsahuje alespoň 31 % mléčného tuku a 42 % sušiny. Zatímco máslo obsahuje alespoň 80 % mléčného tuku. Právě označení pomazánkové máslo může - podle Soudního dvora EU - spotřebitele mást a poškozovat. Jak už bylo zmíněno nahoře, lidé vědí k čemu se používá a k čemu se nepoužívá.
I když podle inteligence (vyplývající z komentářů) některých diskutujících, bychom si tím nebyli moc jisti.

Pomazánkové máslo je přece tradiční pomazánka a ne náhražka másla. Nedá se s ním přece dělat to, co s klasickým máslem. Dá se s ním i péct, ale jen v některých případech. Není možné jej použít vždy místo klasického másla, ale existuje několik receptů, kdy se dá připravit skvělý pokrm právě s pomazánkovým máslem ("Tiramisu" z pomazánkového másla, koláč, štrúdl a bábovka z pomazánkového másla...). Rozhodně se pomazánkové máslo nedá vždy zaměnit za klasické máslo.

Foto: Madeta.cz


trička


Podívejte se na:
Malinový cheesecake
Recept na panini
Recepty při alergii na potraviny