Malinový cheesecake je k nakousnutí

malinový cheesecake

Cheesecake patří mezi nejoblíbenější moučníky, které se doslova rozplývají na jazyku. Velkou výhodou je, že se dá připravit v mnoha variacích - s ovocem, kávou, kakaem nebo je jen přelitý ovocnou omáčkou. V každém případě se jedná o vynikající záležitost, která potěší nejeden mlsný jazýček.

Tady máme recept na koláč se želatinou, kterou je ale možné vynechat a cheesecake podávat s malinovou omáčkou. Záleží na vaší chuti.

Ingredience:

280 g sušenek (červené Bebe, Albert) + 120 g másla nebo 400 g lineckého těsta
3 sýry Philadelphia (375 g)
250 g Mascarpone
3 vejce + 1 žloutek
130 g cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce hladké mouky
maliny (350 g + 100 g)
1 čirá želatina

Postup:

1. Sušenky rozmixujeme ponorným mixérem, poté přidáme máslo a vypracujeme těsto, které umístíme na dnou a okraje do vymazané formy. Také můžeme připravit linecké těsto klasickým způsobem.
2. Těsto vložíme do lednice, aby ztuhlo a mezitím pokračujeme s dalším krokem.
3. Podle návodu připravíme želatinu a omyté maliny (350 g) rozmixujeme. Želatinu smícháme s malinami a ztuhlé těsto pokryjeme rovnoměrnou želatinovou vrstvou. Dáme ztuhnout.
4. Po chvíli do mísy vložíme oba druhy sýrů a ty pořádně promícháme, můžeme použít i mixér s nízkými otáčkami. Pak přidáme cukr. vejce, žloutek a mouku.
5. Všechno opět velmi dobře promícháme. Teď se možná bez mixéru neobejdeme. Opět je ale nutné použít velmi nízké otáčky.
6. Zbytek malin rozmixujeme, můžeme je podle situace trošku osladit.
7. Vytáhneme koláč z lednice a na ztuhlou želatinu rovnoměrně rozetřeme připravenou sýrovou směs. Vršek ozdobíme rozmixovanými malinami.
8. Koláč vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180°C a na dno trouby dáme větší hrnek nebo pekáč s vodou, který zamezí vysušení cheesecaku.
9. Cheesecake pečeme asi 40 minut, poté troubu vypneme a koláč necháme v troubě dodělat asi 25 minut. Dvířka můžeme tu a tam otevřít a opět zavřít, aby z trouby vyletěla pára.
10. Poté cheesecake necháme vychladnout a alespoň na 4 hodiny vložíme do lednice, aby dostatečně ztuhl.
Následně podáváme s omáčkou nebo bez.