kapr

Kapr, přesněji kapr obecný, je největší českou rybou, která patří do čeledi kaprovití. Zároveň má zde velký význam co se týče historie nebo svátečního vánočního jídla. Hmotnost kapra se pohybuje okolo 1 - 20 kg a jeho délka může být i metr. Ovšem většinou při výlovu jsou kapři menší váhy kolem dvou kilogramů.

Kapr pochází z Asie, a časem (13. - 15. století) se dostal i do Evropy. Nyní se vyskytuje kapr i v Austrálii. Je to nejrozšířenější sladkovodní ryba na světě. Kapr je všežravec, který se živí jak pšeničnými zrnky, rostlinnými zbytky, tak i bentosenem a drobnými živočichy.

Kapr je velmi chutná ryba, co se týče chuti a velmi kvalitní, co se týče vitamínů. Obsahuje omega 3 a omega 6 kyseliny, vitamín D, vitamín A a vitamíny skupiny B. Dále obsahuje minerální látky a obsah bílkovin v mase kapra se pohybuje kolem 20 g na 100 g. Obsah tuku závisí na stáři, může se pohybovat od 2 do 10 % tuku, většinou je to ale kolem 5 %. Energetická hodnota kapra se pohybuje kolem 480 kJ/100 g, to znamená, že se vůbec nejedná o tučnou rybu.

trička

Smutné ovšem u nás je fakt, že ve většině domácnostech se připravuje kapr jen jednou ročně a to na Vánoce. Pokud náhodou postupně nevyměnili slavnostního kapra za kuřecí řízek nebo za filé. Přitom by si kapr zasloužil, aby byl konzumován častěji. Mnozí možná namítnou, že během roku se nedá nikde koupit a že nemají žádného známého rybáře, ale to není pravda. V každém větším městě jsou prodejny s rybami, kde kapry i další ryby mají. Přinejhorším se prodává i v hypermarketech po celý rok buď mražený, nebo čerstvý.
Ani kostí se v kaprovi bát nemusíte, protože jde celkem snadno vykostit.
Podrobnosti o porcování, vykostění, zabití.




Podívejte se na:
Malinový cheesecake
Recept na panini
Recepty při alergii na potraviny