Čočka na kyselo recept

čočka

Luštěniny bychom měli konzumovat často, protože obsahují mnoho vitamínů. Jedním z oblíbených receptů je čočka na kyselo.

Ingredience:

(4 porce)
400 g čočky
2 střední cibule
2 lžíce oleje
2 lžíce mouky (není vždy nutné)
sůl, pepř
ocet
sterilované okurky
dle chuti: vejce, párek, uzené....

Postup:

Čočku přebereme a propláchneme. Necháme je dvě hodiny namočenou ve vodě. Vodu slijeme a dáme novou vodu.
Pak čočku uvaříme do měkka. Vzhledem k tomu, že byla namočená, bude vaření trvat jen chvíli. Nesolíme. Vody dáme přiměřeně.
Cibuli nakrájíme a osmažíme na rozpáleném oleji. Polovinu cibule dáme k čočce, ze které slijeme vodu, pokud jí tam máme moc. Mouku čočku zahustíme (pokud je to nutné).
Chvíli vaříme, přidáme dvě (i více) lžíce octu, dochutíme pepřem a solí.
Podáváme s osmaženým párkem, klobásou, vajíčkem nebo uzeným a se zbytkem osmažené cibule. Jako přílohu si můžeme dát chleba.
Čočku na kyselo můžeme vždy ještě v talíři dochutit octem dle naší chuti.