Výborný hovězí steak na grilu

steak

Nejlepší maso na grilu je určitě hovězí maso. Ovšem, abychom dosáhli skvělého pokrmu, nemůžeme použít jakékoliv maso a naopak musíme pořádně vybírat. Absolutně nevhodné je čerstvé hovězí a naopak to musí být maso vyzrálé (stařené). Takže si ve výsledku koupíte maso, které je několik týdnů staré, ale při srovnání s čerstvým hovězím rozdíl opravdu poznáte.

Vyzrálé maso se dá koupit v Makru nebo i v supermarketech (např. speciální řada od Maso Planá). Možná i váš oblíbený řezník prodává právě stařené maso, které je vhodné na steaky či tatarák. Důležité je hledat a nespokojit se s čerstvým hovězím, které by pak bylo spíše tuhé.

Ingredience:

4 hovězí steaky ze svíčkové nebo roštěné
olivový olej
pepř
hrubozrnná mořská sůl

Postup:

1. Maso vytáhneme z lednice dvě hodiny před grilováním, aby bylo pokojové teploty. Omyjeme je.
2. Po 90 minutých je potřeme olejem a opepříme. Pepřem nešetříme. Necháme 30 minut odpočinout.
3. Steaky položíme na rozpálený gril Weber a grilujeme cca 3 minuty z každé strany podle toho, jak propečený steak chceme mít. Při otočení do steaku nesmíme píchat, jinak by se poškodil a vytekla z něj šťáva.
4. Po sundání z grilu necháme steak chvilku odležet, aby se maso zatáhlo.
5. Steak posypeme hrubozrnnou solí a můžeme se do něj pustit.

Ke steaku je možné připravit i salsu nebo dip.

Jak poznáte, že je steak hotový?

Někdy je celkem těžké poznat, zda je steak už hotový podle vašich přání. Na steak trošku zatlačte prstem, pokud je steak jemný a měkký, tak je málo propečený či krvavý, pokud je měkký a pružný, tak je středně propečený a pokud nepruží, tak je dobře propečený až vysušený. Krvavý steak se griluje 3 minuty z každé strany, zatímco dobře propečený 5 minut z každé strany. Vždy ale záleží na tloušťce.