Grilování vepřového masa

grilované vepřové maso

Sezóna plná grilování se blíží a určitě přemýšlíte o tom, co budete grilovat. Budou to ryby, zelenina nebo maso? Co tak si ugrilovat vepřové maso? Která část je vlastně nejlepší? Podívejte se na další informace.

Jaké zvolit vepřové maso?

Nejlepší maso na grilování je maso prorostlé, které je díky vyššímu obsahu tuku velmi šťavnaté. Nebojte se použít vepřovou krkovici, žebra, kotlety, koleno nebo mleté maso. Oblíbená kýta se na grilování nehodí, protože se jedná o suché maso.

Jak připravit vepřové na grilování?

  • Důležité je koupit kvalitní maso, které nesmí být staré.
  • Maso vyndejte z lednice několik hodin předem, aby se adaptovalo na okolní teplotu.
  • Nakrájejte maso na silné steaky cca 2,5 - 3 cm.
  • Maso se nesmí klepat paličkou, protože by se porušila vlákna. Můžete ho naklepat troškou hranou ruky.
  • Vepřové stačí naložit pouze do oleje nebo do oleje s čerstvě nadrceným pepřem. Můžete ale použít i medovou, chilli nebo hořčičnou marinádu, ale samozřejmě bez soli. Solí se až na talíři.
  • Doba grilování záleží na druhu masa a na tom, jak je steak silný.
  • Po grilování nechte na chvíli steak odpočinout.

Připravte si skvělou krkovici

Ingredience:

4 plátky vepřové krkovice
celý barevný pepř
4 lžíce oleje

Postup:

1. Krkovičku omyjeme a osušíme.
2. Pepř nameleme nebo rozdrtíme a smícháme s olejem.
3. Krkovici z každé strany potřeme olejem s pepřem a vložíme v uzavřené nádobě na dvě hodiny do lednice.
4. Asi 3 hodiny před grilováním maso vyndáme.
5. Vložíme na rozpálený gril na dřevěné uhlí a grilujeme několik minut z každé strany.
6. Vepřovou krkovici podáváme s mořskou solí a zeleninou.

Častou chybou při grilování vepřového je ta, že se maso natluče paličkou jako řízek nebo se použije osolená marináda. Díky tomu je maso zbytečně suché a člověk si pořádně neužije chuť skvělého masa.