Výborná domácí žampionová pizza

žampionová pizza

Žampionová pizza patří mezi nejoblíbenější druhy této pochoutky pocházející z Itálie. Pokud máte na ni chuť, nemusíte chodit jen do pizzerie, ale můžete si ji připravit doma. Bude chutnat určitě lépe a vy budete přesně vědět, co do ní dáváte.

Domácí pizza se žampiony není vůbec složitá na výrobu. Recept je velice snadný a ve výsledku ušetříte. Stačí připravit dobré těsto, omáčku a nahoru dát podle potřeby další ingredience.

Ingredience:

Těsto:
350 g hladké mouky
220 ml vody
2 lžíce olivového oleje
necelá kávová lžička soli
15 g čerstvého droždí
kávová lžička cukru
Rajčatová omáčka:
300 ml pasírovaných rajčat
lžíce olivového oleje
špetka soli
kávová lžička koření na pizzu
1 - 2 stroužky česneku
Na ozdobu:
žampiony čerstvé nebo v konzervě
sýr (mozzarella, eidam)
šunka (není nutné)

nádobí a potřeby
Postup:

1. Nejprve připravíme kvásek: smícháme 100 ml teplejší (ne moc) vody s cukrem a rozdrobeným droždím. V teple necháme vzejít.
2. Pak jdeme na těsto. Do mísy prosejeme mouku a promícháme se solí, poté přidáme olivový olej a vzešlý kvásek. Za postupného propracování těsta přidáme zbytek vody. Těsto na pizzu se musí dokonale zpracovat a nesmí se lepit. Pokud by bylo třeba, přidáme trošku mouky. Nakonec poprášíme těsto, mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout zhruba 40 minut.
3. V mezičase připravíme omáčku: v rendlíku trošku ohřejeme pasírovaná rajčata s olivovým olejem, solí a kořením. Po chvilce odstavíme a vmícháme prolisovaný česnek. Omáčku necháme vystydnout.
4. Dále nachystáme suroviny, které patří na pizzu. Čerstvé žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky, pokud ale použijeme žampiony z konzervy, slijeme vodu, vložíme je na talíř a podle potřeby přebereme. Sýr nastrouháme nebo nakrájíme. A pokud pizzu ozdobíme šunkou, tak ji nakrájíme na kostky.
5. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly. Každý díl pořádně rozválíme na tenkou placku na pomoučněném válu, kterou umístíme na plech vyložený pečicím papírem.
6. Pizzu potřeme omáčkou, na kterou umístíme sýr, kousky šunky a žampiony. Nahoru můžeme ještě položit plátky sýra nebo trošku posypat strouhaným sýrem.
7. Pizzu vložíme do trouby, kterou vyhřejeme předem na 220 °C a pečeme 12 - 15 minut. Pizza je hotová, když jsou okraje narůžovělé a sýr roztopený.
8. Následně ji rozkrojíme a podáváme.



❤️ Získejte levně nové kuchařky od Jany Florentýny Zatloukalové (Kuchařka pro dceru)


❤️ Pořiďte si novou knihu od Těhotnýho kuchaře levně