Donuty

donuty

Donuty jsou v poslední době velmi oblíbené. Pomocí přístroje na donuty (donutovače) je uděláte velmi snadno, ale jde to i bez něj. Důležité je mít správné těsto na donuty a pak vše půjde snadno. Recept je velmi snadný, tak jak to bývá u kynutého těsta.

Ingredience:

Těsto na donuty:
375 g polohrubé mouky
125 ml mléka
1 žloutek
1 lžíce cukru
20 g rozpuštěného másla
1/2 kostky droždí
1 polévková lžíce rumu
špetka soli

Na ozdobení donutů:
Poleva (čokoládová, citronová,...)
sypání
olej nebo máslo na smažení



Postup:

Nejprve připravíme kvásek - teplou vodu smícháme s rozdrobeným droždím a cukrem. Necháme vzejít.
Promícháme mouku se žloutkem, máslem a rumem. Následně přidáme zbytek mléka a kvásek.
Těsto pořádně zpracujeme a dáme kynout do tepla na jednu hodinu.
Těsto poté vyválíme na centimetrovou vrstvu. Skleničkou nebo vykrajovátkem vykrajujeme kolečka a pak vykrojíme malé kolečko uprostřed.
Opět necháme cca dvacet minut kynout.
Donuty osmažíme dozlatova z obou stran v rozpálené vrstvě oleje. Pořádně je otřeme do ubrousků a necháme vychladnout.
Poté donuty ozdobíme polevou a posypeme sypáním.

Recept do přístroje na donuty

Ingredience:

15 polévkových lžic polohrubé mouky
8 PL cukru
1 vanilkový cukr
3 vajíčka
5 PL oleje
1/3 kypřícího prášku

Postup:

Všechny suroviny promícháme, chvíli necháme odstát a nalijeme do vymazaného donutovače. Postupujeme podle návodu.






Podívejte se na:
Malinový cheesecake
Recept na panini
Recepty při alergii na potraviny