Jahodový koláč

jahodový koláč

Už tady máme zase téměř léto a s ním i velkou úrodu jahod. Jahody jsou extrémně dobré a zdravé ovoce. Nejlepší je jíst je čerstvé a syrové, někdy si můžeme z nich i něco udělat. Receptů s jahodami je velmi mnoho, takže si stačí jen vybrat a ten udělat. Z jahod se často dělá jahodový koláč. Nejlépe nějaký lahodný, ale to jsou všechny.

Recept na jahodový koláč

Ingredience:

Těsto:
400 g polohrubé mouky
250 ml mléka
80 g másla
1/2 kostky droždí
40 g cukru
1 vejce
špetka soli
Žmolenka:
150 g cukru krupice
100 g hrubé mouky
70 g másla
jahody
máslo, mouka na plech

nádobí a potřeby
Postup:

1. Z poloviny teplého mléka, cukru a droždí připravíme kvásek.
2. Do mísy nasypeme mouku a špetku soli. Pořádně promícháme.
3. Rozpustíme máslo a přidáme ho do mísy s moukou.
4. Dále do mísy přidáme vykynutý kvásek a vajíčko.
5. Uhněteme těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou vykynout. Těsto by mělo kynout hodinu.
6. Mezitím připravíme žmolenku. Cukr promícháme s moukou a máslem, které na kousky nakrájíme. Prsty pořádně propracujeme.
7. Jahody přebereme, umyjeme a osušíme.
8. Formu na koláč nebo plech vymažeme máslem a vysypeme moukou.
9. Vykynuté těsto rozetřeme na plech, posypeme rovnoměrně jahodami a žmolenkou.
10. Pečeme při teplotě 180 °C asi půl hodiny.
Jahodový koláč necháme vystydnout, trošku ho pocukrujeme a můžeme ho podávat.

Vyzkoušejte lahodné jahodové řezy, jsou jednoduché a rychlé.



❤️ Získejte levně nové kuchařky od Jany Florentýny Zatloukalové (Kuchařka pro dceru)


❤️ Pořiďte si novou knihu od Těhotnýho kuchaře levně