Chřestová pizza

chřestová pizza

Chřestová pizza se řadí mezi snadné recepty, při kterých využijete lahodný chřest. Můžete vylepšit klasickou pizzu dvěma stonky chřestu nebo si připravit pizzu, na které bude chřest převažovat. Záleží pouze na vaší chuti.

Podívejte se článek o tom, jak správně vařit a koupit chřest.

Ingredience:

350 g hladké mouky
30 ml olivového oleje
200 ml mléka nebo vody
kávová lžička soli
1/4 kostky droždí
lžička cukru
Omáčka: drcená rajčata (plechovka), 2 stroužky česneku, koření na pizzu, sůl, lžička oleje
Na ozdobu pizzy: šunka, chřest, cibule, paprika, parmazán, mozzarella, koření na pizzu

Postup:

1. Připravíme si kvásek z deci teplého mléka, rozdrobeného droždí a lžičky cukru. Necháme ho v teple vykynout.
2. Mouku smícháme se solí, olejem, vykynutým kváskem a mlékem.
3. Vypracujeme těsto, které necháme alespoň půlhodiny kynout.
4. Během toho umyjeme, oloupeme a uvaříme chřest v osolené vodě s cukrem. Chřest pak necháme vychladnout a nakrájíme ho.
5. Nyní připravíme omáčku. Smícháme drcená rajčata z plechovky s prolisovaným česnekem, solí, kořením a olejem.
6. Dále nakrájíme šunku, cibuli a papriku. Mozzarelu nakrájíme na plátky nebo kostky.
7. Vykynuté těsto vyválíme a vložíme do formy na pizzu nebo na plech vyložený pečicím papírem
8. Těsto potřeme omáčkou, posypeme troškou parmazánu, posypeme šunkou, cibulí, paprikou a chřestem. Nakonec vše zasypeme mozzarelou. Posypeme kořením na pizzu. Váš postup i ingredience se samozřejmě mohou lišit.
9. Vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C, kde pizzu pečeme 15 - 20 minut.
Chřestová pizza chutná opravdu skvěle.

nádobí a potřeby

Chřestový koláč - recept

Dalším chutným pokrmem s chřestem je koláč. Nepřipravuje se z kynutého těsta a je velice rychle připravený.

Ingredience:

250 g hladké mouky
70 ml olivového oleje
2 žloutky
100 ml mléka
špetka soli
100 g šunky
20 g parmazánu
250 g bílého chřestu
200 ml smetany
strouhaný sýr (gouda, eidam nebo mozzarella)

Postup:

1. Mouku smícháme se solí, dále přidáme olej, žloutky a mléko. Vše by mělo být pokojové teploty. Těsto zpracujeme a necháme hodinu odpočinout v chladu.
2. Mezitím chřest opláchneme, oloupeme od hlavičky směrem dolů škrabkou na brambory nebo nožíkem a znovu ho umyjeme. Chřest nakrájíme na kousky malé kousky, smícháme ho se smetanou, mozzarellou a polovinou parmazánu.
3. Těsto vyválíme, umístíme ho do koláčové formy, kterou vymažeme máslem a vysypeme moukou.
4. Těsto posypeme nakrájenou šunkou, zbytkem parmazánu a polijeme směsí smetany a chřestu.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut, dokud nebude okraj zlatavý.
Po vychlazení podáváme chřestový koláč.

Chystáte se na Slavnosti chřestu? Letos se bohužel konat nebudou. Místo toho můžete vyzkoušet skvělé recepty s chřestem.



❤️ Získejte levně nové kuchařky od Jany Florentýny Zatloukalové (Kuchařka pro dceru)


❤️ Pořiďte si novou knihu od Těhotnýho kuchaře levně