Čočková polévka

čočková polévka

Luštěniny patří mezi často opomenuté ingredience, se kterými dá kouzlit. Jednou z nich je i čočka, ze které se může připravit výborná čočková polévka. V mnoha domácnostech nachází své místo pouze jednou v roce a to na Vánoce v podobě vánoční polévky, pokud někdo nemá rád rybí polévku. Tady se můžete podívat na recept na čočkovou polévku s klobásou či slaninou a zeleninou. Čočková polévka je velmi dobrá, proto si ji připravte i kdykoliv během roku.

Ingredience:

200 g čočky
1 mrkev
1 cibule
1 petržel
100 g anglické slaniny nebo jedna klobása
1,5 - 2 l vody
sůl, mletý pepř
majoránka
česnek
máslo nebo ocet
ocet

nádobí a potřeby
Postup:

1. Čočku přebereme, propláchneme a namočíme na dvě až tři hodiny do studené vody.
2. Mezitím oloupeme cibuli, poté ji nakrájíme na kostky.
3. Mrkev a petržel oloupeme a buď je nakrájíme na malé kousky, nebo nastrouháme na struhadle.
4. Slaninu, klobásu nebo jinou uzeninu také nakrájíme na drobné kostky nebo kolečka.
5. V hrnci rozpálíme máslo nebo olej, přidáme nakrájenou cibuli a slaninu, po chvíli přisypeme i zeleninu. Celou dobu mícháme a poté přilijeme trošku vody, ať se směs nepřipálí.
6. Po pěti minutách přidáme čočku, ale bez vody. Dále všechno trošku osolíme a opepříme.
7. Vaříme za občasného míchání, dokud čočka nezměkne. V případě potřeby polévku zahustíme moukou.
8. Na konci vmícháme prolisovaný česnek a majoránku podle chuti. Polévku ještě dochutíme, pokud je potřeba.
9. Následně můžeme čočkovou polévku servírovat a ochutit octem podle potřeby.



❤️ Získejte levně nové kuchařky od Jany Florentýny Zatloukalové (Kuchařka pro dceru)


❤️ Pořiďte si novou knihu od Těhotnýho kuchaře levně